Naan indický chléb


1 lžička cukru, 1/2 šálku teplé vody, 1/4 aktivních suchých kvasnic, 2 1/4 šálky hladké mouky, 1/2 šálku bílého jogurtu, 1/2 lžičky soli, 1 polévková lžíce oleje a trochu na potření pánve, 

Do mísy dejte cukr, teplou vodu a droždí. Promíchejte. Mouku dejte na vál a uprostřed vytvořte jamku. Přidejte kvasnicovou směs, jogurt, sůl a olej, těsto promíchejte. Těsto zakryjte navlhčeným hadříkem a nechte ho vykynout na teplém místě. Těsto by se mělo zdvojnásobit, asi za 1 hodinu.
 Těsto rozdělte na 8 stejných částí. Z každé té části vytvořím kuličku a tu potom rozválím na silnější plát. Zahřejte pánvičku (přednostně z litiny) na vysokou teplotu a lehce namažte povrch trochou oleje, aby se zabránilo přilepení těsta na pánvi. Když se nafoukne a objeví se bubliny a spálené skvrny, obraťte. Opakujte to samé, dokud nebude hotové veškeré těsto. Když je placka hotová dám ji do misky, potřu máslem a zakryji utěrkou aby se lehce placka zapařila a zároveň nevychladla. Naan se podává teplý.
 POZOR nejde opětovně ohřát a druhý den je tvrdý. Pokud vám těsto zůstane dejte ho do sáčku a nebát se ho dát do lednice. Druhý den ho vytáhnete pár minut pře pečení :-)





  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nakládaná krkovice

Zapečené Portobello s kuskusem

Paneer paratha